Ga naar de inhoud

De kracht van de biografie

Nu ik een aantal jaren ervaring heb in het werken met levensverhalen van mensen – als life coach en als schrijver – wordt de waarde en impact ervan me steeds duidelijker, zowel voor de verteller als voor zijn omgeving. Biografisch werken heeft vier aspecten (leerzaam, therapeutisch, creatief en historisch) en daar schreef ik columns over aan de hand van de biografie van Ab Domstorff.

Effect op de verteller

Een biografie maken helpt de verteller om terug te kijken op zijn leven, de balans op te maken, er betekenis aan te geven en ervan te leren. De waarde van zijn leven te ontdekken. Nieuwe inzichten leiden tot andere, frisse perspectieven op allerlei zaken, ook op het verleden, heden en de toekomst. Het vertellen van je levensverhaal helpt om je hart te luchten, jezelf te leren kennen, je identiteit te vinden (wie ben ik?) en thuis te komen bij jezelf. Je bewustzijn groeit en met de ontdekkingen die je doet, wordt het mogelijk opnieuw richting en zin te geven aan je leven. Het is daarnaast gewoon leuk om te doen, het geeft plezier, enthousiasme en energie! Je levensenergie gaat ervan stromen.

Een biografie of je ‘memoires’ schrijven en het ophalen van herinneringen is als het leggen van een puzzel. Alle stukjes vallen op hun plaats. Je valt op je plek. Je voelt je gehoord en gezien. Ik luister. Je verhaal, je leven begint met je naam. Naar wie ben je vernoemd? Wat betekent je naam? Wat deed het met je als je werd geroepen? 

Effect op de omgeving

Het effect op de omgeving is eveneens groot. Een dochter ziet haar ouders bijvoorbeeld ineens zoals ze zijn, een kleinkind ontdekt hoe het leven vroeger werd geleefd en wat haar voorgeschiedenis is. Onbekende verhalen en wetenswaardigheden komen boven. Een biografie blijkt de verbindende factor te kunnen zijn binnen families en verschillende generaties. Het brengt herkenning en erkenning en meer liefde en begrip voor elkaar, waardoor mensen dichterbij elkaar komen. Ze ontdekken wat ze met elkaar gemeen hebben – uiterlijke kenmerken of bepaalde karaktertrekken en eigenschappen – en leren hun geschiedenis beter kennen. Stilletjes wordt er in de genen heel veel doorgegeven. Weten wat er leeft, kan veel duidelijk maken in je eigen leven en je helpen dat te begrijpen en aanvaarden, en je leven voluit te leven, met hart en ziel.

Het moment waarop

Een biografie kan op verschillende momenten worden geschreven. Een verandering in je levensloop of het begin van een nieuwe levensfase kan aanleiding zijn, bijvoorbeeld een jubileum, huwelijksfeest, pensioen, een verlies, een (chronische) ziekte of een naderend levenseinde. Maar ook een verjaardag of gewoon de behoefte om te vertellen, je stamboom te kennen of iets te willen doorgeven en je sporen na te laten, kunnen redenen zijn om je verhaal te laten optekenen. Het is een bijzondere, emotionele nalatenschap. “Dit is goud waard” zei iemand achteraf.

Voorbeelden

Op deze website zijn drie voorbeelden te vinden: Ab Domstorff, Elly Hencsei-Verhoog en Gerard van Maasakkers. Ze gaven me vooraf toestemming hun verhaal voor publiciteit te mogen gebruiken. Je vindt ze bij ‘Portfolio’ en ‘Testimonials’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *